fredag 23 oktober 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

Forældre på Kalvebod Fælled Skole undrer sig over byggefejl

kalvebod faelled skole nedfaldne solskaerme okt 2020 407Loftsplader og solafskærmning er faldet ned fra Kalvebod Fælled Skole. Nu gennemgås alle skolens plader minutiøst.

I 2012 åbnede Københavns Kommunes prestigebyggeri Ørestad Skole, og i 2013 blev der konstateret alvorlige byggeskader, så  dele af skolen blev afspærret. Facadesten faldt ned, ruder revnede og betondragere skulle understøttes, indtil de var undersøgt nærmere. 

I 2018 åbnede den prisbelønnede Kalvebod Fælled Skole, smukt beliggende ud til  Kalvebod Fælled. I september 2020 begyndte  overfladen bogstavelig talt at krakelere. Først faldt en loftsplade ned i lokalet, der huser skolens klub.  Et par ugere senere faldt en solskærm ned lige foran hovedindgangen.

Bekymringen steg

Heldigvis var der ingen elever i klubben, da den første loftsplade faldt ned.

"Allerede samme dag blev vi informeret, og da var børnene allerede sendt ud af bygningen Men det var jo noget, der bare ikke måtte ske, og vi blev selvfølgelig meget bekymrede,” fortæller medlem af skolebestyrelsen, Kathrine Jul Chercka.

I de følgende dage blev det konstateret, at der var flere løse loftsplader på skolen. Al undervisning på skolen blev sløjfet, på nær i den store hal, som ikke har de problematiske loftsplader.

Børnene var i den følgende uger på udeskole på Naturcenter Amager, på udflugter til Zoo, Eksperimentariet og den Blå Planet. Der blev også brugt lokaler i Skøjtehallen, og nogle af de ældste klasser fik  hjemmeundervisning. 

Men da skolen også var nødt til at være lukket i den næste uge, begyndte bekymringen for eleverne at stige.

"Vi kunne fornemme på nogle lærere, at der var nogle elever, der var trætte af ikke at have en normal skoledag,” fortæller Katrine Jul Chercka, som ellers kun har ros tilovers til både forældre, lærere og eleverne.

"Både elever, forældre og lærere har taget det helt fantastisk, og fundet løsninger på problemerne," siger hun.

Så er den gal igen

Ifølge kommunens byggeafdeling, Byggeri København, er størstedelen af loftspladerne nu gennemgået og sikret af entreprenøren. 

Lokaler, der endnu ikke er efterset, er afspærret, og arbejdet vil være helt afsluttet i uge 43.

Men kun en uge senere, efter at eleverne er vendt tilbage på skolen, var uheldet ude igen. Denne gang var det en plade til skolens udvendige solafskærmning, der faldt ned fra 3. sal og landede foran skolens indgang.

"Jeg tænkte, at det simpelthen ikke kunne passe. Det var jo helt usandsynligt. Der var lige kommet ro på det efter det med loftspladerne. En del forældre har været  meget frustrerede, men jeg var rimeligt tryg ved meldingen fra Københavns Ejendomme, der forsikrede om, at eleverne ikke ville komme ind i bygningen, hvis det ikke var sikkert. Og så skete det igen", siger Katrine Jul Chercka.

Rundt om skolen er der nu opsat hegn, der forhindrer børnene i at komme nær den runde skole og ved indgangen er der lavet sluser, hvor børnene sikkert kan komme ind og ud af skolen. "Heldigvis har vi stadig ordningen med, at børnene samles foran skolen, når de møder om morgenen, på grund af corona. Så der var ikke elever, der var gået ind på skolen, og på den måde kunne være kommet i fare,” siger hun.

Hele bygningen gennemgås

Da solskærmen faldt ned, var håndværkere allerede i gang med at undersøge hele skolens ydre solafskærmning. Skærmene havde nemlig knirket, når de kørte op og ned. Det er uvist, hvorfor skærmen faldt ned. Nu har Byggeri København bedt COWI lave en sikkerhedsgennemgang af hele bygningen. 

“Sikkerheden på skolen er højeste prioritet, og der vil derfor være afskærmninger, afspærringer og hegn, indtil gennemgangen og sikringen af solafskærmningerne er afsluttet,” oplyser Byggeri København.

Kan ikke leve med utrygge forældre

Det er forældrene selvfølgelig glade for, men der er også stadig en vis forundring over, at en helt ny skole kan have så mange graverende fejl. 

"Det minder lidt om, at når man køber en ny lejlighed med nye hårde hvidevarer, så går de i stykker på samme tid. Det er virkelig mærkeligt, at det kunne ske, så kort tid efter det med loftspladerne, men heldigvis skete det jo på et tidspunkt, hvor der ikke var nogen, der kom noget til,” fortæller Kathrine Jul Chercka.

Københavns Ejendomme har understreget, at de ikke tror, at der er flere problemer.

"Men nu laves en uvildig gennemgang, for de kan ikke leve med, at der er forældre, der er utrygge, og for alle både lærere og elever og forældre er det godt at vide, at der bliver taget hånd om det,” siger Kathrine Jul Chercka.

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: