jeff priis gaa med oerestad 2019 901Det er ikke fordi beboere har brug for nye intime venskaber, men som bydel har vi behov for at lære hinanden bedre at kende, mener ildsjæl i Ørestad.

Ørestad er en helt speciel bydel. Sjældent er en helt ny by blevet skabt på en bar mark. Det betyder også at der skal en ekstra indsats til, for at få byens sociale liv til at fungere.

“Det er ikke fordi, beboerne har brug for nye intime venskaber, men der er behov for, at vi lærer hinanden bedre at kende, så man blot kort kan give et nik eller hilse på hinanden, når man mødes i Rema, og mere behøver der sådan set ikke være i det. Det tror jeg vil være med til at styrke det sociale fællesskab i Ørestad,” siger Jeff Priis, som har boet i Ørestad i godt fem år. I år startede han sin Gå Med Ørestad klub, som hver uge drager ud på nye gå ture i Ørestad og omegn, med dem som nu har lyst. Og det har mange efterhånden.
Vi har mødt Jeff for at høre om hans idé. Han tager imod i sin hyggelige lejlighed i Ørestad City. Hjemmet er præget af musik og gamle numre af Anders And, der er indrammet. Der er covers fra heavymetal-bands og også eksempler på Jeffs egne evner som tegner. Det disede lys strømmer ind fra vinduerne i begge sider af lejligheden, og der er udsigt til både Kalvebod Fælled og Byparken.
“Jeg flyttede for godt fem år siden fra familien og ville som udgangspunkt gerne bo omkring Kultorvet eller på Christianshavn, hvor jeg har boet i mange år. Men jeg kan også godt lide at gå og cykle, så jeg tog ud for at se, hvordan det er Ørestad, og det passede mig fint. Jeg kan jo stadig pleje min fritid og venner inde i byen,” fortæller han.

Ideen kom i madklubben
Selv om vennerne kun er en håndfuld metrostop væk, så var Jeff Priis hurtigt optaget af, hvad der foregik i Ørestad. Han deltog i bibliotekets arrangementer, og var også med den første aften i madklubben som Line Thorning tog initiativ til.
“Der sad vi og snakkede om, at folk jo ikke er ensomme, som i ensom, men mangler måske nogle lokale, som de kan snakke med. Jeg havde også set, at der var en anden, som lavede gå-ture, men det var på tidspunkter, der ikke passede mig. Da jeg går meget i forvejen, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne det slå op, at jeg går, for at se om nogle ville med. Og sådan kom det i gang,” husker Jeff Priis.
Han havde i forvejen en målsætning om at gå seks kilometer hver dag eller cykle 15 kilometer, så opslaget var, som han siger med et smil, “en gratis omgang”.
“Det stod hurtigt klar for mig, at der ikke skulle være noget med tilmelding, for der sker hele tiden noget, der gør, at man måske alligevel ikke kan deltage, så jeg vil hellere gå med dem, der har lyst og tid på samme tidspunkt som mig."

Designer cykelture
Det var ikke kun familien, som Jeff Priis måtte sige farvel til i forbindelse med flytningen til Ørestad. Mellemlederstillingen inden for fødevaresektoren blev droppet og erstattet af Jeffs egen importvirksomhed af udenlandske fødevarer og udvikling af koncepter for danske restaurationskæder og grossister, som han kører fra hjemmet. I fritiden går og cykler han som sagt meget, og det har ført til en sidebeskæftigelse som udvikler af cykelture.
“En hollandsk guideapp er startet i København, og jeg har designet deres cykeltur i København og oplært de guider, der kører turen. Det er noget, jeg gerne vil noget mere af, for den viden, jeg har om byen, er ret unik. Jeg har boet i alle de smarte områder f.eks. Christianshavn, Kultorvet, Frederiksberg og Amager Strand, men blot inden de blev smarte,” smiler Jeff.
“Der er efterspørgsel på guidede ture, der ikke blot er Den Lille Havfrue, Tivoli og Rundetårn. Gæsterne vil gerne have noget historie på, og jeg kan tilføre en personlig historie fra min egen tid og vise, hvor jeg har boet.”

Øget tryghed i hverdagen
Ørestad er endnu i teeanageårene og det giver en særlig udfordring.
“Det er det eneste helt nye område i byen. Der er ikke noget med, at der bor en bedstefar i den ene ende, som i eksempelvis Sydhavn. Her er vi alle nye, og det skinner igennem, når vi går vores ture. Der er nogen med, der lige er kommet til, og så er der nogen, der har boet her i flere år eller fra den tid, hvor der stort set ikke var noget herude. Så turen er også et forum, hvor vi udveksler alle mulige informationer om livet herude og praktiske ting. På halvanden time kommer man til at tale godt med hinanden.”
Og netop mødet med folk i nabolaget tror Jeff Priis er meget vigtigt.
“Folk kommer mange steder fra, så deres netværk er længere væk, end de måske er vant til. Det kan betyde, at man taler sammen i telefon og skyper med sit netværk, men det at gå ned og møde nogen, det gør man ikke. Jeg tror, at man føler sig mere tryg, når der er nogen i nærheden, som man bare kan sige hej til. Når vi starter gåturen, giver jeg hånd til alle. Og det kan jeg også finde på at gøre, når jeg senere hen bare møder dem i parken, hvor de går tur med deres hund.”

Ture med indhold
Umiddelbart lyder det enkelt at arrangere en gåtur i naturen, men for Jeff Priis er det vigtigt, at turene har noget at byde på, og selv om det umiddelbart på et kort ser ret begrænset ud, hvor man kan gå hen, så er der masser af spændende stier.
“Folk går ofte de veje, de plejer, så kan man bare få dem bragt 200 meter væk fra alfarvej, så står de, som de er ankommet til månen. Et godt eksempel er nede ved Store Høj på Kanonvej, hvor man kan dreje til venstre og tage ud til Naturcenter Vestamager eller måske gå op på højen, men hvis man i stedet går til højre ad en lille trampesti, så kommer man forbi både en mose og to observationshytter, hvor man i skjul kan se hejrer eller måske en fiskeørn. Det synes folk er sjovt, og der er mange, der slet ikke ved, at der er de muligheder.”
Andre ture har bragt deltagerne ud til skydebanerne og til de oprindelige øer, som Kalvebod Fælled er opfyldt omkring.
Men hvor kender du alle de stier fra?
“Jeg skal prøve alle de stier, der er. Nogen gange betyder det så, at det er en sti, som dyrene har lavet, der bare ender i ingenting. Så må jeg jo bare gå tilbage,” smiler Jeff.
Turene bruges også til at indsamle bær og urter, der kan spises. Eksempelvis fik Jeff at vide, at man kunne spise hvidtjørnebær, så han fik plukket en posefuld, og hjemme fandt han en opskrift på ketchup lavet af hvidtjørnebær, som han gik i gang med.

Uforpligtende fællesskaber
Hvis der er en lære, som Jeff gerne vil tage med fra sine Gå Med Ørestad-tur, så er det nødvendigheden af, at det er uforpligtende. Og tilsvarende tænker han, at nye fællesskaber i Ørestad kan etableres på netop denne baggrund.
“Det, at det er uforpligtende, er noget folk kan lide. Jeg går også sammen med Kirken i Ørestad på deres pilgrimstur, og ved den sidste tur talte vi om at lave flere uforpligtende fællesskaber i kirkens lokaler. Hvis den kunne bemandes med frivillige alle ugens dage med forskellige emner, så tror jeg godt, det kunne samle folk.”
Efter Jeffs opfattelse er det netop afgørende, at fællesskaberne er uforpligtende.
“Jeg tror, at det er svært for mange af de børnefamilier, at finde tid til faste foreningstider. Man har en travl hverdag og ikke specielt meget overskud til at opdyrke fællesskaber i nærområdet. Det har også meget med alder at gøre. Børnefamilier etablerer meget hurtigt netværk gennem skoler og institutioner. Men der er også en del beboere i Ørestad, der er lidt oppe i årene. De har jo ikke nødvendigvis et nærfællesskab, når de flytter herud,” påpeger Jeff Priis.

Klar til næste tur
På facebook-gruppen Gå Med - Ørestad skriver Jeff hvornår den næste tur finder sted, eller om den ikke bliver til noget lige den weekend. I øjeblikket er der godt to hundrede der synes godt om siden, og over 250 der følger den, og de tal er Jeff Priis ganske godt tilfreds med.
“Jeg har jo ikke gjort andet, end at lave en side og gå en tur og lægge nogle billeder op efterfølgende. Jeg har jo ikke gjort noget specielt og det understøtter min tanke om, at uforpligtende fællesskaber er vejen frem,” siger han.