8000 scleroseforskere samlet i Bella Center
Kampen mod sclerose rykkede København i sidste uge. Tusinder af verdens førende lægevidenskabelige forskere mødtes i Bella Centeret for at dele den sidste nye viden i kampen mod den invaliderende sygdom multipel sclerose, som hvert år rammer ca. 700 danskere, fortrinsvis kvinder. Med ny viden, korrekt behandling og en god portion viljestyrke kan sclerosepatienter faktisk løbe maraton
Den 29. Europæiske Kongres for Forskning og Behandling i Multipel Sclerose (ECTRIMS) fandt sted 2.5. oktober i Bella Centeret hvor de nyeste og bedste videnskabelige resultater og forskningsmæssige landvindinger blev diskuteret af 7-8.000 af verdens førende scleroseforskere fra mere end 90 lande. Konferencen var det foreløbige klimaks på mange års kamp mod multiple sclerose, hvor Danmark har været med i fronten fra start.
Det er en kamp, hvor lægerne og patienterne har alt og vinde, og hvor de foreløbige lægevidenskabelige fremskridt har betydet forskellen på et næsten normalt liv, eller i hvert fald en tålelig tilværelse, og en tilværelse som hårdt invalideret for 1000-vis af mennesker alene i Danmark. De mest velbehandlede patienter kan i dag løbe marato, hvilket ville være utænkeligt for en generation siden.
Læge og kommende ansvarlig for Det Danske Scleroseregister, Melinda Magyari, fra Rigshospitalet, som er en af Danmarks førende forskere ind for sclerose har fulgt udviklingen i mange år. Hun bekræfter, at lægevidenskaben på netop dette område har gjort store fremskridt, og at det i høj grad kan tilskrives netop delingen af den nye viden, der hele tiden opstår blandt læger og forskere – en vidensdeling, som oftest foregår på netop den type konference, som nu afholdes i København.
”MS forskningens rivende udvikling afspejles i kongressens ekspansion. Første gang København var vært for ECTRIMS i 1996 talte man omkring 700 deltagere, og der er allerede mere end 8000 tilmeldte i år. Vi har store forventninger til at høre om resultaterne omkring de nyeste medicinske præparater som vil bidrage til udvidelsen af behandlingsmulighederne for MS patienter og bringe os nærmere mod en mere individualiseret behandling.” udtaler Melinda Magyari
Den 34-årige selvstændige kørerlærer, mor og hobby-marathonløber, Thine Melgaard, er en af de patienter, som har nydt godt af de lægevidenskabelige fremskridt, men også hun har måttet kæmpe for at få den rigtige behandling. I dag kan hun både passe arbejde og familie, løbe maraton og er ved at træne op til triathlon, men både sclerosen og bivirkningerne ved behandlingen havde nær sat en stopper for de hele.
”Jeg fik mit første attak som 18-årig, hvor jeg over en weekend blev lam i halvdelen af kroppen og hverken kunne snakke, spise eller huske. Jeg kom i behandling og fik trænet kroppen op igen, og det var selvfølgelig det vigtigste, og derfor levede jeg med de bivirkninger i form af influenza-symptomer og hovedpine, som der nu engang var,” udtaler Thine Meldgaard.
Da sygdommen i sig selv er så voldsom affinder alt for mange sclerosepatienter sig med meget generende bivirkninger. Men for mange handler det faktisk bare om at finde netop den behandling, som er bedst for den enkelte. Her kan man i dag, i samråd med sin læge, med fordel prøve sig lidt frem, for der er faktisk gode chancer for et endnu bedre live med sclerose.
”Efter en medicin-fri graviditet i 2005 og et nyt attak måtte jeg op i dosis. Derefter blev bivirkningerne og behovet for stærkere smertestillende medicin gradvist et større og større et problem for mit arbejds-, familie og fritidsliv. Men et nemt behandlingsskift for 3-4- år siden, som betyder, at jeg nu skal tage én daglig injektion, vendte det hele på hovedet for mig. Det blev starten på et liv uden bivirkninger, som har muliggjort et stort set normalt liv som sclerosepatient, og, som noget ret unormalt, gennemførelsen af to maratonløb.” udtaler Thine Melgaard
Netop kombinationen af ny medicin, og ny viden om hvordan den rette medicin hurtigst muligt når den rette patient, var nogle af de centrale omdrejningspunkter for konferencen, som i parentes bemærket også betød, at det var svært at få et hotelværelse og et bord i restauranten i sidste uge i Bella Center.
Om dansk forskning i Multipel Sclerose
Forskning i MS har en langvarig tradition i Danmark. Det Danske Scleroseregister blev grundlagt i 1948 af Kai Hyllested, og professor Torben Fog var en pioner inden for MS patologi, klinisk forløb og terapi. De sidste årtier er forskningsaktiviteten øget betydeligt, især Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet har en del genetiske, immunologiske og epidemiologiske forskningsprojekter i gang, samt en række kliniske forsøg.
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 3099