lørdag 19 september 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

Regionens klogeste 6. klasse fundet

smart parat svar 2020 orestad bibliotek 13715. januar dystede 14 6.klasser fra hele hovedstadsregionen om en finaleplads i bibliotekernes store vidensquiz Smart Parat Svar. I år var Ørestad Bibliotek vært for konkurrencen, som foregik i  Dramasalen hele dagen. Salen var fyldt godt op med glade og forventningsfulde elever, og der var spænding til det sidste.

Hvad var kodenavnet på den strand, hvor amerikanerne gik i land på D-dag? Hvilken grøntsag var i ældre tid den vigtigste friske grøntsag især om vinteren? Hvilken drage får Hagrid i Harry Potter og de vises sten? Hvem er Wonder Womans far? 

Der var mange kategorier med spørgsmål,, da 6. klasses elever fra hele hovedstadsområdetdystede om paratviden i regionsfinalen i SmatParatSvar, som er bibliotekernes landsdækkende paratvidenkonkurrence. Forinden var deltagerholdene fundet ved lokale konkurrencer i december. Her dystede mere end 500 6. klasser ude på landets biblioteker. 

Torsdag i sidste uge mødtes de 14 hold i regionsfinalen i Dramasalen på Ørestad Bibliotek. Holdene var fra Høje Taastrup, København (Nørrebro Park Skole), Glostrup, Solrød, Hvidovre, Ishøj, Dragør, Taarnby, Køge, Albertslund, Rødovre, Lejre, Greve og Roskilde. Vinderholdet kunne se frem til at skulle deltage i landsfinalen i Odense onsdag 5. februar.

smart parat svar 2020 louise hemmet orestad bibliotekBrug for mange kompetencer
I Ørestad var der plads til tre skoler i semifinalen, og semifinalisterne blevKlostermarkskolen fra Roskilde under navnet Vildbasserne, Hedehusene Skole i Høje Taastrup under navnet HBK, og endelig Nørrebro Park Skole under navnet Plejehjemmet. Der blev dystet i fem runder, hvor holdene skulle vælge en kategori ud af 24 mulige. Hvert hold havde kun 20 sekunder til at finde frem til svar på tre spørgsmål. 

Kategorierne var f.eks. fastfood, fremmedord, film, rumfart, superhelte, rollespil og internetfænomener, så der var brug for mange forskellige kompetencer. Løjerne blev styret med kyndig hånd af bibliotekar Andreas Damsbo Brix fra Sundby Bibliotek, og efter første runde lagde Vildbasserne sig suverænt i spidsen med fuldt hus og tre point i kategorien fastfood. 

De to andre hold scorede hver et point. HBK var dog tæt på en pind mere, da de fik spørgsmålet, 'Hvilken amerikansk præsident er affyringsrampen på Cape Canaveral opkaldt efter?'.

Eleverne meldte pas, men meddommer Morten Findstrøm fra Ørestad Bibliotek opfordrede eleverne til at gætte. Efter et par sekunders voteren lander holdet på svaret 'Washington - George Washington'. Det gav 0 point.

smart parat svar 2020 orestad bibliotek 216Mere drama
I anden runde lagde Vildbasserne yderligere afstand til konkurrenter med to rigtige i kategorien 'Hos Bageren', hvilket fik Tobias blandt tilskuerne til at råbe: 

"Det er vildt sygt. Jeg er jeres største fan!” 

Igen fik konkurrenterne kun et point hver. Vildbasserne satsede igen på mad i tredie runde med kategorien 'Ny og gammel dansk mad'. Men mad var ikke længere Vildbassernes kernekompetence og de scorede kun et enkelt point, mens HBK hentede ind på Vildbassernes forspring med to point i kategorien 'Anden Verdenskrig'. 

Mere spænding opstod da Plejehjemmet fik spørgsmålet, hvad Chihiros drageven i filmen Chihiro og Heksene i virkeligheden er? Plejehjemmet svarer 'flodånd', men på dommerens kort stod simpelthen, at han er 'en dreng'. Med hjælp fra bibliotekernes eksperter blev det dog fastslået at Haku, som han hedder, oprindeligt er en flodånd. 1 point til Plejehjemmet. Masser af hujen og klappen i salen.


smart parat svar 2020 orestad bibliotek 966Svær finale
I fjerde runde lagde HBK ud med at hente to point i kategorien 'Årets traditioner' og var nu a point med Vildbasserne, der endnu ikke havde svaret i denne runde. Vildbasserne scorede dog to point i kategorien 'Fremmedord' og var igen alene i spidsen. Plejehjemmet hentede et enkelt point i kategorien 'Superhelte'. 

Der var lagt op til en spændende afslutning, og der blev  hujet og klappet, når svarene godkendtes, og stillingen blev læst op undervejs. 

Alle tre hold havde deres klassekammerater med, og de medbragte store bannere og skilte til støtte for deres hold. 

I femte og afgørende runde valgte HBK-holdet kategorien  'Film', men spørgsmålene var særdeles svære og de scorerdeingen point. 

Vildbasserne valgte kategorien 'Under vandet', der også viste sig at være særdeles svær, og de scorede heller ingen point i den sidste runde. Tilbage var Plejehjemmet, der vidste, at det var i Japan, at der fandt et jordskælv sted, der medførte massiv radioaktiv forurening fra et atomkraftværk. Et point til Plejehjemmet i sidste runde.

And the winner is:
Dommerne gjorde regnskabet op. Vildbasserne fra Klostermarkskolen i Roskilde endte på førstepladsen med otte point, efterfulgt af Hedehusenes Skole med seks point og på tredjepladsen kom Nørrebro Park Skole med fem point.

Det betyder, at det er Klostermarkskolen, der skal repræsentere Hovedstadsregionen i den endelige finale i Odense, hvor deltagere fra alle regioner mødes og dyster om at være Danmarks klogeste 6. klasse. 

Inspiration til læring
Vildbasserne dedikerer straks sejren til deres vikar Simon, og det er en glad klasselærer, Louise Hemmet, der nu skal følge sine klasse videre til finalen i Odense.

“Det er superdejligt. Det er jo eleverne, der står bag, men jeg er glad for at have så utroligt kloge elever i min klasse, at det kan lade sig gøre at vinde igen. Og når man nu er beriget med sådan et råmateriale, så er det jo bare med at få dem meldt til konkurrencen,” siger hun.

Efter hendes opfattelse har deltagelsen i konkurrencen smittet af på børnenes indlæring.

“De er jo gået meget op i at læse op, og terpe paratviden om geografi  og politik. Det kan være med til at sætte noget lyst til læring i gang. Især nu hvor de vinder igen, det  giver bare endnu mere blod på tanden,” fortæller klasselærer Louise Hemmet.

Landsfinalen afholdes 5. februar 2020 i Magasinet i Odense i samarbejde med alle TV2-regionerne. Vinderne af den nationale finale kan tage en præmie på 10.000 kroner med sig hjem til klassen. 

 Regionens klogeste 6. klasse skal findes

 

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Louises klumme

DEBAT: