Ørestadsforfatter: Lise har integration på hjertet

lise thorsen forfatter okt 2020 1Tre kvinder af mellemøstlig baggrund har forfatteren Lise Thorsen sat stævne i forbindelse med hendes seneste bog “To verdener – ét menneske”. Lise Thorsen synes at er det vigtigt, at vi ser på menneskene frem for bare tal i et regneark.

På omslaget af Lise Thorsen bog kan man se et forsøg på at få brikkerne i integrationsdebatten til at mødes, frem for at de fortsat at ligger spredt på bordet. 

De tre kvinder, som man møder i bogen, er langt fra stakler, der skal have hjælp, men stærke kvinder, som ved egen drift har skabt sig en tilværelse i Danmark. Tilværelser, som ikke er meget forskellige fra den såkaldt normale, danske.

Man får i bogen indsigt i deres følelser og holdninger, som har mange  lighedspunkter med det man kalder et normalt dansk livssyn.

Der er derfor, at Lise Thorsen synes at er det vigtigt, at vi ser på menneskene frem for bare tal i et regneark. Hun øsnker at vi i integrationsdebatten ser på menneskene, frem for tal i et regneark eller skræmmehistorier i medierne.

"Det er en idé jeg har haft i flere år. Jeg blev irriteret på debatten, som er så voldsom, det er ikke rimeligt. Jeg kender mange fra andre kulturer og andre dele af verden, som uden problemer passer deres liv her, og det er jo de allerfleste, som gør det. Jeg underkender ikke, at der er problemer, men det fylder alt for meget, så derfor ville jeg gerne beskrive det, og debattere det," siger hun om baggrunden for bogen.

Personlige beretninger

"Indvandrere fra ikke-vestlige lande til Danmark udgør kun ca. otte procent af den samlede befolkning, men ser man på debatten og de temaer, der trækkes frem igen og igen, så er det helt ude af proportion med, hvor store problemerne er i virkeligheden," uddyber hun. 

Frem for at gøre sig klog på integrationsdebatten og forklare, hvordan den burde gribes an, lader Lise Thorsen de tre kvinder selv tale frit om deres forhold til blandt andet politik, religion, familie, arbejde og uddannelse. 

De tre kvinder kommer fra henholdsvis Afghanistan, Tyrkiet og Iran, og det er deres egne ord og historier, vi kan høre gennem bogen.

"Jeg valgte de tre, fordi de alle kommer fra Mellemøsten, der på mange måder har været omdrejningspunktet i debatten. Jeg vidste, at de var eftertænksomme og kloge og ville være gode at tale med - det er der også mange andre, der også er, men vi taler meget om de lande, men hvad er det for nogen. De tre kvinder repræsenterer en ret stor del, at de indvandrere, der er i Danmark, og hyppigt er i medierne og i diskussionen. Jeg kendte de to i forvejen og fik den tredje anbefalet, og selv om jeg kendte dem, så var der ting, der kom bag på mig, som vi ikke tidligere havde talt om."

I bogen fortæller kvinderne om deres eget liv, og de erfaringer de har gjort sig undervejs - ikke mindst i forhold til at have forladt deres hjemland og blive indvandrer i Danmark, hvilket ikke har været lige let.

"Det er de individuelle historier, der rører os, og som betyder noget. De er væsentlige, fordi man identificerer sig og bliver overrasket, men man finder også ud af, at deres hverdag er meget lig vores hverdag. Der er ingen grund til automatisk at stigmatisere folk, der har et andet efternavn, end vi har, når man ikke kender dem. Jeg synes integration er et socialt problem og ikke et etnisk problem. Det handler om, hvad du har med dig, hvor du kommer fra. Fuldstændig som det gør for os alle sammen. Det er en illusion at tro, at Danmark ikke er et klassesamfund, og det er på den måde, man skal se tingene på," siger Lise Thorsen. 

Dem og os

Lise Thorsen er især harm over hvordan debatten altid kommer til at blive noget med 'dem' og 'os'. Og nu vil hun have en debat. Bogen skal ikke bare stå på hylderne.

"Nu har jeg det sådan, at jeg gerne vil have budskabet ud. Folk kan være uenige, det har jeg respekt for, men jeg vil gerne have, at folk tænker sig om, at vi har diskussionen, og hvad det gør ved os, at vi bruger den retorik, som jeg synes ind imellem er virkelig forfærdelig. Retorikken, som mange politikere bruger, er dem og os, og det handler om magt: kommer du til os, skal vi nok passe på dig, for vi ved, hvordan vi passer på dig overfor de andre, og det er ikke en måde at have et samfund kørende på. Det mener jeg virkelig ikke."

Selv kendt fra politik

Lise Thorsen er selv engageret i politik og har været medlem af Borgerrepræsentation i sammenlagt ti år for Socialdemokratiet. Ved det seneste kommunalvalg besluttede hun sig dog for at stoppe, så nye kræfter kunne komme til. 

"Jeg vil gerne have debatten. Jeg synes, den er mere og mere nødvendig at have, fordi retorikken bliver strammere og strammere. Politikerne prøver at overgå hinanden i Folketinget og Dansk Folkepartis retorik er blevet hverdagskost i rigtig mang partier - også hos Socialdemokraterne, og det, synes jeg, ikke er rimeligt."

Urimelig retorik

Ud over de tre portrætter indeholder bogen også en række statistikker om integration.

"Man kan jo se på statistikkerne, hvor store eller små problemerne er, så jeg ved jo godt, at det er med vilje, at politikerne taler som de gør. De vil samle vælgere og kunne sige, at det er os, der passer på dig. Jo større du kan gøre 'fjenden', jo flere kan man tiltrække til sit eget hold. Og den retorik, synes jeg, er helt urimelig."

Lise Thorsen er med på, at der er problemer, men gør også opmærksom på, at der kun er omkring seks procent af unge indvandrere og efterkommere af indvandrere, der er dømt for en lovovertrædelse.

"Det vil sige, at der er 94 procent der bare lever et liv som du og jeg med de individuelle forskelle. Det er værdipolitikken, der er min store irritation, for det fylder langt mere end realiteterne. Det er holdninger mere end fakta, og det synes jeg er urimeligt."

Blevet nybygger

Lise Thorsen har tidligere boet i Bykuben i Ørestad City, i dag har hun adresse i Arenakvarteret. Og som medlem af Teknik- og Miljøudvalget har hun fulgt tilblivelsen af Ørestad fra bar mark til selvstændig bydel.

"Når jeg går i København, synes jeg, det er spændende, at man er en del af en historie, der er flere hundrede år gammel, men jeg synes det er lige så spændende at være nybygger i Ørestad. Jeg husker da området kun var åbent én dag om året, hvor vi myldrede ud og cyklede rundt. Og så nu, forholdsvis kort tid efter, er der en hel bydel. Vi har mulighed for at skabe noget, fordi vi er de første.

Hun har noteret sig det internationale islæt i Ørestad og håber at bogen kan være med til at vise de fremmede i et nyt lys også her.

"Det vrimler jo med mennesker fra hele verden. Vi skal ikke glemme vores danske kultur, men vi skal heller ikke være bange for at blive påvirket af andre. Jeg håber bogen kan være med til at sætte forholdet til vores naboer i perspektiv." 

Bogen 'To verdener - ét menneske' kan købes på nettet, i boghandlere og i Cafe CobraCph.

 

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk