skulptur thomas fryd01Flydende øer af plastic i verdenshavene fylder lige så meget som Afrika. Kunstneren Thomas Fryd går nu ind i kampen mod plasticforurening og udstiller en fire meter lang skulptur i Ørestad Nord

• Den kendte fotograf Thomas Fryd og Vandlauget i Ørestad har indgået en aftale om at der skal opstilles en fire meter lang og to meter høj skulptur ude i bassinet foran DR Koncerthuset.
Skulpturen skal være et symbol plasticforurening i havene. Hvert år ender ti millioner tons engangslightere, poser, tandbørster, dæk, plasticflasker og alskens emballage i havene, hvor det flyder sammen i gigantiske giftige øer, der til sammen fylder lige så meget som det afrikanske kontinent. I januar udkom en rapport fra World Economic Forum, som viser, at fortsætter vi med at dumpe plastic i havet i samme omfang som nu, vil der i 2050 være mere plastic end fisk i vandet.

Også plastik i Ørestad
Formand for Vandlauget i Ørestad, Gertrud Birke, glæder sig over aftalen.
”Plastic i havene er en problemstilling, vi meget gerne vil bakke op om. Og et problem, vi også kender bare fra vandområderne her i Ørestad. Vi har en mand ansat til at samle plastic op fra kanalerne – det er et fuldtidsjob,« siger Gertrud Birke til Berlingske Tidende.
Skulpturen, der skal opstilles i Ørestad, bliver en forstørret udgave af Thomas Fryds kunstserie »Homorphology«, som er skulpturer lavet ud fra hans fotografier, hvor den naturlige menneskekrop er manipuleret til noget unaturligt.

400 år om at opløses
Thomas fryd har som fotograf arbejdet medbl.a. Clemens og Caroline Wozniacki. lavet en  portrætbog for AIDS fonden og kampagnen »6 om dagen«. Han vandt i 2011 en pris ved Los Angeles Film Award for bedste filmfotograf på filmen »The Romantic Killer«.
Men han er også meget optaget af miljøet. Og bekymret over, at 10 millioner tons plastic hvert år dumpes i havene. Det svarer til, at der hvert minut tømmes en skraldebil med plastic i vandet. 5 procent af plasticen kan man se – resten er småbitte partikler, der flyder rundt langt under havoverfladen, og bliver optaget af havdyr. 1 million havfugle dør hvert år pga. plasticforurening i havene.
»Jeg vidste godt, at plastic var et stort problem, men det gik først for et par år siden op for mig, hvor stort det egentlig var. En plasticflaske er 400 år om at opløses. Det er jo helt vildt,« siger Thomas Fryd.

Plastic Change
Thomas Fryd har også indledt et samarbejde med organisationen Plastic Change, som med base i Danmark arbejder for at udbrede kendskabet til plasticforurening i havene, blandt andet via forskning. Plastic Change har modtaget en donation på 200.000 kr. fra Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys Fond, som skal bruges til en forskningsekspedition til det nordlige Stillehav.
I 2017 afholder Plastic Change konferencen »Midway Solution«, hvor målet er at få globale topfolk til at forpligte sig til varige løsninger på problemet med plastic i havene.
”Vi mangler kunst med et budskab. Meget kunst handler om, hvor kunstneren er lige nu. Det bliver meget selvsmagende, synes jeg. Jeg vil gerne bruge kunsten til at sætte fokus på, at vi bliver nødt til at gøre noget i forhold til affald i havet. For ellers ender det med, at vi alle sammen spiser fisk fyldt med plastic”, siger Thomas Fryd til Berlingske.