• Henriette Kragh Jacobsen, tekst & foto
  • Kultur

Mennesket er en ø

karen ringsmoseEr der en skribent gemt i dig? Brænder du for at få forløst din indre forfatterspire? Så har du muligheden for at medvirke i et nyt bogprojekt

”I forsøget på at udviske skellet mellem læser og forfatter er 'Mennesket er en ø' tænkt som et åbent værk”, står der i pressemeddelelsen, som Ørestad Avis har modtaget. Karen Ringsmose smiler imødekommende, da jeg besøger hende i P/F Våren og starter med at spørge, hvad der menes med et åbent værk. Hun er redaktør på forlaget SMSpress og sammen med kollegaen, redaktør Povl Götke, har hun stået for redigeringen af bogen 'Mennesket er en ø: skæbnefortællinger inspireret af Kierkegaard'.

Læserne inviteres til at bidrage
”Det nye er, at vi inviterer læserne med. Det er vores hensigt at udgive en toer og det er så meningen, at vi sampler nogle nye fortællinger skrevet af både forfatterne og læserne. Vi kan ikke garantere, at de læsere, der bidrager med tekster, får deres del udgivet, men teksterne vil være tilgængelige på vores website”, fortæller Karen Ringsmose.
Bogen er forfattet af en kvinde og en mand, som har valgt at være anonyme på samme måde som Søren Kierkegaard i sin tid også skrev under et andet navn end sit eget. Forfatterne fremstår som Sangerinden og den Søvnløse, og de har en fælles passion for Søren Kierkegaard.
”Bogen er skrevet til alle og man behøver ikke at have læst Kierkegaard for at få noget ud af den. Men hvis man kender til Kierkegaards værker, vil man støde på en del referencer til ham, men faktisk også til andre forfattere, både nogle af hans samtidige og nogle nutidige. Søren Kierkegaard tænkte meget over både sit eget og andres liv og det er dét, vi også ønsker, at læserne gør. Mange har jo noget på hjerte og vil gerne skrive, men kan finde det svært at komme i gang. Vi tilbyder dem en ny måde at reflektere over deres eget liv på og at få de tanker flyttet fra selvet og ned på skrift”, uddyber redaktøren.

kierkegaard bog omslagInspiration fra Søren Kierkegaard
Bogen præsenteres som "kontrafaktiske skæbnefortællinger inspireret af Kierkegaard". Hvad der ligger i det, forklarer Karen Ringsmose:
”Kierkegaard skrev selv kontrafaktisk i blandt andet 'Enten eller', hvor han inddrog små skønlitterære tekster, der altså ikke var virkelighed, men stod i kontrast til det faktuelle. Med bogen her forsøger forfatterne at bringe Kierkegaard ind i nutiden og i en helt aktuel kontekst. Hvad ville han være optaget af i dag? Det er helt i hans ånd at reflektere over sig selv og dernæst prøve at give slip på sine tanker ved at skrive dem ned. Vi håber derfor, at fortællingerne netop vil få folk til at reflektere og at det vil give rigtig mange af dem lyst til selv at skrive videre. Forfatterne er nysgerrige på, hvad andre har at sige”.

Søren Kierkegaard blev født i 1813, og som flere sikkert vil huske, blev hans store forfatterskab behørigt markeret i 2013. Det var da også i den forbindelse, at den første udgave af 'Mennesket er en ø' udkom som SMS-tekster.
”Man følger Søren Kierkegaard fra han blev født den 5. maj til hans dødsdag den 11. november (1855 (red.)). Der er en tekst for hver 191 dage i den periode og på den måde følger man både forskellige årstider og også Kierkegaards forandring fra en ung, sprudlende mand til en med alderen mere dyster person. De fleste mennesker er på én eller anden måde underlagt en given eller påtaget skæbne, men spørgsmålet er, om man kan frigøre sig fra den”, fortsætter Karen Ringsmose.

Litteratur på mobil og tablet
Forlaget SMSpress startede udelukkende med SMS-udgivelser og var i sin tid det eneste forlag, der udgav litteratur i lommeformat. Senere er det også blevet til e-bøger og som noget helt nyt, har de nu udgivet enkelte trykte bøger.
Via Moby.dk opfordres læserne til at skrive med, om og videre på forfatternes korte tekster i 'Mennesket er en ø', som både kan være provokerende, pirrende eller kedelige. Der er p.t. ikke fastsat en tidsramme for den videre udvikling af bogprojektet, men alle opfordres til at bidrage med at skrive. For forlaget er det vigtigste at demokratisere den oplevelse, det er at skrive. En egentlig udgivelse er et sekundært mål.
Man kan købe bogen i den trykte udgave, som e-bog eller i SMS-udgave på smspress.dk, hvor man også kan læse mere om udgivelser på mobilen.

Karen Ringsmose, der bor i Ørestad, har en favorit blandt teksterne med titlen 'Pis'. Her følger denne tekst samt en række af de øvrige:

Pis
Han sidder i S­toget og kan godt mærke at det kommer. Af en eller anden grund gi’r han bare efter og tømmer sin blære i bukserne. Stanken af svamp, sprit og øl kommer bag på ham. Kvinden ved siden af ham rejser sig øjeblikkeligt og stiller sig ud i gangen, selv om hun først skal af på Nørreport. Han er udtømt, mens hun stadig er fuld af pis.
Tilgivelse
Fader vor. Hjælp mig med at glemme mig selv og være i det, som sker. Hjælp mig, så jeg kan hjælpe dem jeg elsker uden at spænde ben for mig selv ­- eller dem ­- på vejen. Hvorfor gør jeg ikke de ting jeg vil, men de ting jeg ikke vil. Hjælp mig ud af mig selv og ind i verden.
Standard
Ane sad i toget og kikkede på sin billet. Standard, Voksen, stod der. Ane havde besøgt sin mor i Hobro og var nu på vej hjem. Hun havde sådan trængt til at blive holdt lidt om. Det havde været en skandale. Og nu følte hun sig helt lille bitte og alt andet end standard. Men det var lige præcis, hvad hun var: Standard, voksen.
Opstandelse
Emil lukker øjnene, ryster bægeret og beder en stille bøn. De havde drukket og spillet om penge fra i eftermiddags og han var for længst gået i minus. Christina slår ham ihjel, når han kommer hjem. Han kaster et blik på de andre. Fornemmer deres foragt. Emil løfter bægeret og genopstår fra de døde.
Fornuft
Kvinder er upålidelige. De tager, med deres følelsers ufrugtbare torne, livet ud af fornuftens rige høst og vænner folk til sygdom, i stedet for at befri dem for den.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 24683

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk