dalilabyrint elefanterBørne-Kulturpiloterne under ledelse af Ruth Lerche inviterede i dette efterår publikum på en surrealistisk teateroplevelse i kælderen under Dyvekeskolen

• I år har Børne-Kulturpiloterne i Urbanplanen valgt at lægge arm med kunstneren Salvador Dali og surrealismen. Det er der blevet en underfundig og sanselig teaterforestilling ud af. I den sidste weekend i november kunne familie, venner og naboer få en unik oplevelse, da Børne-Kulturpiloterne præsenterede deres bud på en fortolkning af den spanske maler Dali.

dalilabyrint scenografiForud er der gået to måneder med forberedelser, hvor ikke mindre end 260 børn og unge fra hele Amager har researchet, klippet, klistret, malet, syet og øvet tekster og teknik. Til at styre løjerne har de fået hjælp af Børne-Kulturpiloternes leder, Ruth Lerche, der er skuespilleruddannet, billedkunstner Maria Lau Krogh, projektmedarbejder Troels Jæger og lysdesigner Hannah Anbert.

Intet er, som det ser ud til at være
Undervejs i teaterforestillingen, der foregår i lange og labyrintiske gange under Dyvekeskolen på Remisevej, får publikum fortalt, at Salvador Dali blev født i 1904 og at han allerede som 12-årig udstillede for første gang. Han er kendt for den surrealistiske eller overvirkelige stil og mange af hans værker er som drømme. Vi møder også Dalis kone, Gala, og hører nogle af kunstnerens berømte udsagn som f.eks.: ”Jeg er ikke skør, jeg er bare ikke helt normal”, og ”Intet er, som det ser ud til at være”.

dalilabyrint ruth lercheBørnene bliver stolte af deres lokale identitet og forstår, at deres kultur indgår i et større kulturperspektiv. Det er en kraftpræstation af både børn og voksne”, siger leder af Kulturpiloterne, Ruth LercheDet er det heller ikke, når publikum i løbet den halve times tid, forestillingen varer, føres gennem en labyrint af fantasifulde og kreative dekorationer og tableauer. Yngre og lidt ældre børn i illustrative kostumer krydrer oplevelsen med citater af kunstneren og med lærerige oplysninger, ligesom musik indimellem understreger totalteatrets tema og skaber stemning.

Stimulerende og bevægende
Liva Andersson, der er mor til to af de mange medvirkende børn, var kommet for se teaterforestillingen sammen sin mor Helle Akselbo.

”Det er helt fantastisk at se, hvordan de kan få magien til at opstå. Det var meget bevægende og levende. Man bliver blæst helt bagover af det engagement, børnene lægger i projektet, og Ruth er en ildsjæl”, udtalte Liva Andersson begejstret og mormor var også imponeret:
”Det er også utroligt, at børnene virker som om de forstår det hele, for det er jo et svært emne, de har valgt. Jeg fik helt lyst til at vide noget mere. Det var virkelig godt formidlet”, syntes Helle Akselbo.
dalilabyrint labyrintMagnus Schjøler Platz, hvis søn medvirker i forestillingen, var også imponeret:
”Jeg forsøgte at få øjenkontakt med William, men det lykkedes ikke. Han var helt inde i sin rolle. Det virker alt sammen ret professionelt”, istemte han.

Permanent støtte
”Det er vores 7. labyrint. Tidligere har vi bl.a. haft forestillinger i et gammelt supermarked og i et nedlagt socialcenter og vi er glade for opbakningen fra både de lokale, og fra kommunen og Amager Vest Lokaludvalg, som har støttet os økonomisk. Vi har eksisteret i otte år ved hjælp af fondsmidler og frivillige, men det er netop besluttet, at vi fra nu af får permanent støtte fra kommunen”, smiler Ruth Lerche, der lørdag 29. oktober, da avisen kom forbi, havde 500-600 publikummer igennem Dali Labyrinten.

dalilabyrint barbersalonen”Vi giver børnene forskellige roller alt afhængig af deres alder og vi forsøger at rumme alle børnenes personlighed og bruge deres forskellige evner. Det er også hensigten, at børnene, ved at være en del af dette projekt, bliver stolte af deres lokale identitet og forstår, at deres kultur indgår i et større kulturperspektiv. Det er en kraftpræstation af både børn og voksne og alt det, børnene producerer, gør de til fællesskabet. De kan ikke få det med hjem bagefter, for vi gemmer dekorationerne. Noget bliver udlånt og noget genbruger vi i andre forestillinger”, siger Ruth Lerche, der foruden en uddannelse som skuespiller også har en overbygning i pædagogik.

Ønske om nye lokaler
De syv labyrinter, som Børne-Kulturpiloterne indtil videre har skab, har været helt forskellige. Hvert år har de med nye temaer prøvet at udfordre sig selv og børnene. Hvad næste års emne bliver, er endnu ikke fastlagt.
”Vi begynder nu at snakke om idéer, og hen i februar tager idéen så form. Men vi kunne godt tænke os helt nye rammer, så hvis nogen har en god idé til lokaler, bygninger eller andet spændende, hvor vi kan være i tre måneder, selvfølgelig gerne på Amager, så må de meget gerne kontakte os”, siger Ruth Lerche.