kristian mouritzen+vivian jordansenEr USA på randen af en 2. borgerkrig? Det spørgsmål kan man søge besvaret i en ny bog skrevet af ægteparret Vivian Jordansen og Kristian Mouritzen, der begge er journalister og bor i Ørestad Syd. Sidste år vendte de hjem efter et ophold på fire år i USA

• Bogen, der udkom her i foråret, består af en række essays, hvori parret beskriver, hvordan USA er splittet i en bitter kamp om de amerikanske værdier. Den har været undervejs i 1½ år og bygger på de to journalisters oplevelser gennem fire år i USA, hvor de boede i Washington DC, men også rejste fra øst til vest og besøgte næsten samtlige af staterne. Ikke mindre end 200 rejsedage blev det til, hvor parret deltog i masser af valgmøder og interviewede amerikanere fra begge politiske fløje og fra alle samfundslag.
”Det er ret let at komme i kontakt med folk ved valgmøderne og interviewe dem. Folk er ligesom varmet op og er indstillede på at tale om politik”, fortæller Kristian Mouritzen, der tidligere har fungeret som udenrigskorrespondent og som udlandschef for Berlingske Tidende, ligesom han har arbejdet for Ritzau og TV2. Vivian Jordansen er freelance journalist og skrev i løbet af de fire år i USA for blandt andet Kvinfo og Radio 24/7.

bog usa forside2Andre værdinormer pressede sig på
”Vores bog handler ikke om, hvorfor Donald Trump blev valgt, men mere om de konflikter, der ligger dybt i den amerikanske befolkning og som førte til, at de valgte en kontroversiel præsident. Vi forsøger at beskrive de værdinormer, som længe har presset sig på, og hvor ikke mindst religion fylder meget. Det er en stor procentdel af amerikanerne, der fuldt og fast tror på, at jorden blev skabt af Gud. Det har betydning for forhold som for eksempel klimaforandringer, kvinders rettigheder, abort og homoseksualitet”, siger Vivian Jordansen.

Katastrofal ulighed i USA
De amerikanske værdier er fundamentalt anderledes end danske værdier, men de er også forskellige indenfor USA’s egne grænser, hvor der især er en kløft mellem nogle af de velhavende stater mod øst og de øvrige stater.
”Uligheden er katastrofal i USA og utilfredsheden er meget stor nogle steder. Det har præsident Donald Trump udnyttet og derfor er han meget populær hos nogle. Der er så mange fattige og så stor en forarmelse nogle steder i USA, at vi fandt forståelse for de folk, der i håb om en forandring valgte at stemme på Trump. Det er nogle helt vanvittige skæbner, vi er stødt på. Vi kom blandet andet til en by, som i årevis havde levet at kul og stål, men hvor der var blevet fyret 30.000 mennesker på én gang. Nogle var så desperate, at de brændte deres eget hus for at få udbetalt forsikringssummen. I visse områder er arbejdsløsheden helt oppe på 40 %”, beretter Kristian Mouritzen.

Føler sig trådt på
Vivian Jordansen supplerer:
”Mange af dem, der har stemt på Trump, har følt sig trådt på og de mener ikke, at de er blevet hørt under de tidligere demokratiske præsidenter. Som situationen er nu, kan mange amerikanere for første gang i deres historie se frem til, at deres børn vil få dårligere levevilkår end dem selv”.

Politiske fløje langt fra hinanden
Titlen på den nye bog, ’Den 2. amerikanske borgerkrig’, hentyder til, at de to store politiske fløje i USA er lige så langt fra hinanden, som da der sidst var en borgerkrig, og der ses ekstremisme på begge sider.
Magtkampen står mellem Trumps tilhængere med deres ”America first” og demokraterne med deres politiske korrekthed.
Kristian Mouritzen forklarer:”Demokraterne er stadig hæmmet af det chok, de fik, da Hilary Clinton tabte valget, og de har svært ved at finde en egnet, ny kandidat, der kan stå op imod Donald Trump”.
”Det har været en journalistisk udfordring for os, at mange danskere har svært ved at tro på, at Hilary Clinton i valgkampen blev betragtet som en snydepels af store dele af befolkningen i USA, for mange danskere ser meget positivt på Clinton-parret”, bemærker Vivian Jordansen.
Parret fortæller, at det for mange amerikanere er deres egen delstat, der i det daglige har betydning, mens den nationale politik synes fjern.  

Et exceptionelt land
I løbet af deres ophold i staterne oplevede de to journalister dog også en markant udvikling på nationalt plan:
”I den seneste valgkamp var der især et begreb, der kom til at få stor betydning for udfaldet af valget: Exceptionalisme. Amerikanerne har altid troet på, at Amerika var noget særligt, noget exceptionelt. Denne dybtliggende tro blev sat på spil, da den tidligere præsident Barack Obama kom med udtalelser, der rokkede lidt den stålsatte tro på Amerika som Guds eget land. Samtidig blev der spørgsmålstegn ved, om Obama i det hele taget kunne anses for at være amerikaner”, udtaler Kristian Mouritzen.
Ifølge de to journalister står demokraterne og republikanerne stejlt overfor hinanden og der er ikke mindst en dyb uenighed om, hvordan USA skal udfylde sin rolle i verden.
”Man ser uenigheden på mange måder. Senest har der været en stor debat og strid om bevarelse af mindesmærker og statuer fra for eksempel borgerkrigen mellem Syd og Nord og om brugen af sydstadsflaget”, fortæller Vivian Jordansen.

bog usa valgkamp1Terrorhandlinger
De mange rejser gennem det store land har sat sit præg på ægteparrets syn på Amerika af i dag. Især har det trøstesløse i mange samfund gjort indtryk på dem.
Vivian Jordansen og Kristian Mouritzen oplevede dog også andre alvorligheder i løbet deres ophold. Undervejs på rejser rundt i det store land har parret således også dækket nogle større terrorhandlinger for danske medier. Blandt andet i Orlando, San Bernadino og Boston.
”Det har været interessant at opleve, hvordan især de amerikanske medier omtaler terroraktioner. De fremstiller det ofte som enkeltpersoners værk og formidler meget lidt om gerningsmændene, mens de har langt større fokus på ofrene, end vi har her i Danmark. I øvrigt har der været langt mindre terror i USA end i Europa de seneste år”, fastslår Kristian Mouritzen.

Savn af familie
Kristian Mouritzen og Vivian Jordansen boede i USA’s hovedstad Washington D.C., hvor de hurtigt fandt en egnet lejlighed. De har tidligere været udstationeret i Mellemøsten og i Tyskland, men har da haft børnene med sig. Denne gang har de været væk uden deres nu store og voksne børn og det har været et stort savn at befinde sig ni timer væk og undvære familien i længere perioder.
”Da stillingen som udenrigskorrespondent blev ledig i 2013, blev jeg spurgt, om det var noget for mig. Efter nogen overvejelse endte det med et ja til tre år med mulighed for forlængelse. Det blev så til i alt fire år”, siger Kristian Mouritzen.
”Vi har været hjemme et par gange årligt på ferie og til jul og vores børn har også besøgt os i Washington. Mens vi har været i USA, har vi fremlejet vores lejlighed og det er heldigvis gået fint, så vi har været heldige”, siger Vivian Jordansen.

Blandt de første i Ørestad
De to journalister flyttede ind i Stævnen som nogle af de absolut første i 2009. På det tidspunkt var der stort set ikke andet i Ørestad Syd. Fra starten involverede de sig begge som frivillige i det lokale liv, da Kristian Mouritzen hurtigt blev formand for ejerforeningen i Stævnen, mens Vivian Jordansen var med til at oprette det forgangne Ørestad Kulturforum.
”Når man sidder der i flyet og ser Ørestad, mens man lander (man skal huske at sætte sig i venstre side af flyet), så sker der bare noget med én. Det gør ikke noget at komme hjem, når man har dette her”, synes Kristian Mouritzen og rækker håndfladen ud mod parrets dejlige lejlighed og altan.

Rejser til USA igen
Parret kom hjem for et års tid siden, men er nu klar til endnu et besøg over Atlanten.
De sætter atter kursen mod USA i august for i løbet af nogle uger at indlede en research, der forhåbentlig skal føre dem på sporet af en opfølgende bog. Der er midtvejsvalg i USA i november, og som beskrevet er linjerne mellem demokrater og republikanere trukket hårdt op, så der er sikkert masser af stof, som Jordansen og Mouritzen kan bruge til en kommende bog om Amerika af i dag.
”Vi satser på, at den næste bog kan udgives et par måneder før det næste valg i 2020. Det er et langsigtet projekt, så vi skal derover igen flere gange”, siger de to journalister.