"Lad vandrehjemmet blive en del af Vejlands Kvarter"
Legeplads, boldbaner, café, fællesspisning og forsamlingslokaler. Alt dette kan Danhostel Copenhagen Amager tilbyde det nye Vejlands Kvarter, hvis det får lov til at live liggende. Men i vinderprojektet i By & Havns arkitektkonkurrence er der ikke noget vandrehjem. Direktørpar håber nu på at politikerne kan se fornuften i at bevare vandrehjemmet, måske i ny form.
I mandags præsenterede By & Havn vinderforslaget i arkitektkonkurrencen for Vejlands Kvarter på Danhostel Copenhagen Amager på Vejlands Allé. De tre bedste forslag var udstillet på store plancher i Danhostels store sal. Og direktørparret Malou og Lasse Uldahl Borch kunne straks se, at der manglede en helt bestemt bygning på alle plancherne. Nemlig deres eget vandrehjem, som ægteparret har drevet i syv år, efter at de overtog det fra Lasses far. Der hvor vandrehjemmet ligger, har vinderforslaget placeret en skole.
"Konkurrencematerialet var sådan set åbent for, at man kunne have ladet vores vandrehjem ligge, og bygge det nye bykvarter op omkring det. Men vi havde nok på fornemmelsen, at arkitekterne foretrak at starte på et helt blankt papir," siger Lasse Borch.
Trækplaster for beboere
Han er vokset op lige ved siden af vandrehjemmet, Og husker dengang det lå alene på fælleden med Bella Center som eneste nabo. Også i dag bor parret med deres to børn ved vandrehjemmet, og udviklingen af stedet med 45 medarbejdere fylder hele deres tilværelse.
Vandrehjemmet blev renoveret i 2017-2018, og Malou og Lasse har startet en fælles spiseaften for naboer til vandrehjemmet, og det er blevet en stor succes.
Omsætningen er tæt på 100 mio. kr. årligt. Desuden har vandrerhjemmet en social profil, der gør at skrøbelige københavnere hvert år finder en vej tilbage på arbejdsmarkedet efter en arbejdsprøvning i bygningerne på fælleden.
Så Lasse og Malou synes at de kan tilbyde meget til et helt nyt bykvarter, som opføres på bar mark på fælleden.
"Bliver den nye bydel opført som planlagt, så ved vi godt, hvad udfordringen dernæst bliver: At tiltrække beboere til den mørke og tomme plet på Amager Fælled. Alle undersøgelser viser, at det er langt lettere at tiltrække familier, hvis der allerede er et velfungerende community – f.eks. et lokalt kultur- og forsamlingshus. Og sådan et hus har vi," siger Lasse.
Moderne hostel
Men han ser dog forhåbningsfuldt på fremtiden. Da kampen om strandengen stod på, og politikerne besluttede at flytte byggeprojektet hen på Vandrehjemmets område, stod deres livsprojekt til at blive revet ned med udgangen af 2020. Senere lod man forstå, at virksomheden måske kunne indgå i den nye bydel. Måske ikke i de nuværende bygninger, men i en anderledes form.
"Hostel-tanken er i rivende udvikling i disse år i hele verden. Nye hostels opstår i lokalmiljøer og drives af lokale kræfter. Hostels bliver til mødesteder for deres kvarter," siger Lasse.
Malou ser også store muligheder i at vandrehjemmet bliver en del af Vejlands Kvarter.
"Vi tilbyder allerede legeplads, boldbaner, cafe, fællesspisning, forsamlingslokaler og billig overnatning til tilrejsende familiemedlemmer. Så der vil det være helt oplagt, at vi indgår i dialog om at finde en fælles vej videre," siger Malou.
For og imod byggeri
Ved præsentationen af vinderforslaget i mandags stod omrking 200 mennesker fakkelvagt foran vandrehjemmeti tavs protest imod at der overhovedet bygges på fælleden. Flere af modstanderne var også inviteret med til mødet, hvor de tog ordet og fordømte By & Havns planer. Lasse og Malou forstår godt de vrede borgere, selv om de selv bor midt på fælleden.
"Det har vi gjort i mange år, og folk har accepteret os. Vi prøver at holde os lidt udenfor den diskussion, og i stedet fortælle hvad vi står for," siger Lasse Uldahl Borch.
En åbning fra By & Havn
Også han tog ordet under debatten om vinderforslaget.
"Vi kan se at vores vandrehjem, som vi sidder i lige nu, ikke er med i den nye plan. Vi kan ellers tilbyde Vejlands Kvarter meget. Vi har mange faciliteter til fællesskabet," sagde han blandt andet.
Adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro, svarede, at sådan som landsbyerne er placeret på fælleden, med en fælles indgang ved Vejlands Allé, og en relativt stor skole på fire spor som en del af planen, så levnes der ikke plads til vandrehjemmet i sin nuværende størrelse.
"Men er det helt umuligt, at Danhostel kan indgå i udviklingen af Vejlands Kvarter i en eller anden form?" ville Lasse Borch vicde.
"Det er bestemt muligt. I det næste år skal v i tilpasse forslaget til den endelige lokalplan. Vi modtager meget gerne inputs fra jer," sagde Anne Skovbro.
Efter mødet havde Malou og Lasse travlt, og ikke rigtigt haft tid til at fordøje beskeden.
"Men det lød som en positiv melding. Det bliver spændende at udvikle nye tanker og ideer i 2020," sagde vandrehjemsparret.
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 2721