Mordgåder som i et cluedospil

only murders still imdb 45Nye og gamle stjerner tager pis på True Crime i ny, fængslende krimi-komedie med Steve Martin og Selena Gomez i front.

5stjernerTitel: Only Murders in the Building. Serieskaber: Steve Martin & John Hoffman. Medvirkende: Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez, Fran Lebowitz. Varighed: 8 afsnit à cirka 30 minutter. Premiere: 31. august på Disney Plus.

Det sker sammen med den canadiske skuespiller Martin Short, der spiller affekteret, falleret teaterinstruktør. 

De tre bor i et stort lejlighedskompleks i New York City, og introen er som taget ud af Alfred Hitchcocks Rear Window, hvor helten, James Stewart, sidder fastlåst til en kørestol dagen med sin kikkert og ser på et mord i et vindue overfor. 

Samme klaustrofobiske og omklamrende følelse giver den nye serie, 'Only Murders in The Building', lige fra begyndelsen. 

Steve Martin er også en gammel stakkel. Han spiller udbrændt skuespiller, der bruger gamle replikker om sig selv, så man aldrig helt finder ud ud af, hvem han er.

De to står for old school-komik, den håndsrækkende og joviale af slagsen. Det bliver så blandet med Selena Gomez’s tørre underspil. Hun er den mystiske, unge kvinde, der siden sin barndom har gået på mysterie-jagt med vennerne - og brudt ind i lejligheder.

Nu sidder de umiddelbart ensomme, i hver deres lejlighed, og lytter til en krimi-podcast. Prøver at hitte hoved og hale i mordgåden, da alarmen i komplekset pludselig går. 

Der er sket et mord. Det er elevatorføreren, der ligger død, som var vi i en gammel krimi noir. De tre opdager hinanden i lobbyen via deres besættelse for podcasten. Går på jagt gennem etagerne - og hvor de to gamle er lidt gumpetunge, er det selvfølgelig Gomez, der er den kvikke og regner ud, hvor og hvordan de skal finde frem til gerningsstedet uden at blive opdaget. De ser  liget og senere roder de skraldeskakten igennem. Er det mord eller selvmord? Snart er trioen fanget i deres egen mordgåde. De begynder at lave deres egen true crime podcast. Men har de selv noget at skjule, og er nogle af dem selv involveret? Er det første af mange mord i rækken? 

Undervejs er der masser af små sjove optrin, der tager pis på true crime, som da beboerne holder sørgedag på stolerækker for den myrdede. En mand sidder og hulker. Straks tager trioen diktafonen frem. Spørger, hvorfor han er ked af det. Han svarer hulkende, hvortil interviewerne siger: “Du bliver nødt til at tale klart. Vi optager til en podcast.”

Et billede på, hvor ufølsomt true crime egentlig er. 

Det viser sig, at manden hulker under minde-ceremonien, fordi han har mistet sin kat. 

Og så er det, at den berømte New Yorker og komiker Fran Lebowitz (som Martin Scorsese har lavet en serie om, og som vi har anmeldt her i bladet), vender sig fra sin stol og spørger: “Har du mistet din kat? Hvor er det synd.” Hele salen kondolerer. 

fran lebowitzLÆS OGSÅ: Martin Scorsese hylder sjov og begavet storby-excentriker

 

 

Lebowitz, oppe i årene, er en af flere såkaldte cameos, der gør entré i serien, herunder også musikeren Sting og skuespilleren Tina Fey. 

De gæsteoptrædende, mordgåderne, lejlighedskomplekset, den døde kat og den absurd-sorte humor giver tilsammen en dunkel storbyfølelse, masser af grin og en krimigåde man har lyst til at følge med i.

2 HURTIGE OM FILM

david lynch villeneuve duneNy version af storfilmen Dune deler anmelderne
David Lynchs 37 år gamle film 'Dune', der forsøgte at omdanne Frank Herberts komplekse kult-scifi-roman Dune til lærredet, har været udskældt lige siden. Nu forsøger Denis Villeneuve at gentage det umulige, og det store rum-epos deler anmelderne. The Guardian giver for eksempel  5 ud af 5 og skriver, at den sammenblander Hollywoods storfilm med arthouse. Mens Variety skriver, at den er flot, men har et tyndt manus. I Danmark er Soundvenue stærkt imponeret, mens Ekko giver den 4 stjerner og kalder dialogen “funktionel” og filmen “en begrænset succes.” 'Dune' er første film i et stort univers af flere film og en tv-serie.

David Lynchs fotoarkiv udstilles i København
Fotoudstillingen Infinite Deep kan fra september opleves i Nikolaj Kunsthal. Den danske fotograf Christian Nørgaard har haft unik adgang til Lynchs fotoarkiv, skriver ekkofilm.dk, og de valgte fotos er nu udstillet og kan give endnu et indblik i kultinstruktørens originale hjerne. Kan besøges fra 4. september til 16. januar.

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk