Flere forældre har oplevet manglende opsyn med deres børn
En 3-årig dreng fra Børnehuset 8TALLET faldt onsdag i søen foran Café 8Tallet, uden at pædagogerne bemærkede det. Flere forældre på samme institution har oplevet lignende situationer.
Det kunne være gået helt galt, da en 3-årig dreng onsdag faldt i søen foran 8Tallet, men en hurtig tjener fra Café 8TALLET så det og hjalp ham op. Børnene var på tur med institutionen Børnehuset 8TALLET, men ingen af pædagogerne bemærkede uheldet, før 3-årige Julian var reddet op igen. Moren til Julian, der faldt i vandet, er rystet:
”For os var det frygteligt. I starten kunne vi slet ikke fatte, hvad der var sket. Og når jeg læser om det i opslaget på Facebook, så er pædagogernes reaktion måske ikke lige det, man forventer,” siger hun til TV 2 Lorry. Julian skal nu begynde i en ny daginstitution.
”Vi har lige fået at vide, at vi kan få en ny plads. Og indtil vi har den, holder vi ham hjemme, for han skal ikke tilbage til børnehaven. Jeg har mistet tilliden,” siger hun.
LÆS OGSÅ: Børnehaven Rooftop rammes af nye regler
Ikke første gang det sker
Episoden med 3-årige Julian lader ikke til at være den eneste, hvor pædagoger i institutionen eftersigende ikke har haft et vågent øje på børnene. Efter opmærksomheden har der været en del reaktioner.
F.eks. fortæller Marie Lindblad:
”Sidste sommer kommer jeg gående, og ser børnene lege på området foran institutionen mellem Nybolig og legepladsen, hvor der er en å. Jeg bemærker det, fordi en dreng står tisser op af et træ. Jeg kan ikke få øje på en pædagog, så jeg går hen til børnene og spørger, hvor deres voksen er, men de kigger rundt og ved det ikke. Pludselig kommer en pædagog gående, og jeg spørger ret bekymret, om de leger der alene, for der er en å og en vej lige ved siden af. Hun siger bare, at hun stod ’lige her henne’, hvorefter hun faktisk fejer mig af og kalder børnene ind. Og det var faktisk det, der bekymrede mig mest: At hun ikke var specielt interesseret i at høre på min bekymring. Hvis mit barn havde leget alene, havde jeg ikke brudt mig om det, og jeg tog den faktisk til kommunen, der svarede, at de efterfølgende havde været i dialog med ledelsen, der kendte til episoden, fordi medarbejderen havde fortalt om det. Jeg håbede, at de ville bruge situationen til at sikre sig, at det ikke ville ske igen. Men jeg fik en fornemmelse af, at bare fordi medarbejderen havde sagt det, var alt fint,” fortæller Maria Lindblad, der har boet tæt ved institutionen.
Mikala Fritz, der selv har haft børn i Børnethuset 8Tallet, fortæller:
”Min søn på 4 år var på tur med børnehaven ved Himmelhøj Arken, hvor hans kammerat blev hentet af sine forældre, og min søn løb efter dem sammen med en anden ven. De to børn smuttede fra gruppen, uden pædagogerne opdagede det. Da det gik op for pædagogerne, ledte de efter dem, og efter noget tid fandt pædagogerne, der var tilbage på institutionen, dem på børnehavens legeplads. Drengene havde altså selv fundet tilbage. Vi snakkede med ledelsen og pædagogerne, og de sagde, at det ville de nok stramme op. Der er efterfølgende sket lignende episoder, og vi har derfor trukket ham ud af børnehaven.”
David Rafa, der har sin søn Arthur i institutionen, fortæller, at sønnen for to uger siden stak af fra gruppen, mens de var tur:
”Min søn blev fundet af en tilfældig person, mens han alene var på vej til at krydse Richard Mortensens Vej. Personalet havde ikke opdaget, at han var væk, og da personen tog ham med hen til institutionen, kunne de ikke genkende ham til at starte med og var skeptiske over for at tage imod ham,” siger han.
Mia Romagnoli, der fandt Arthur, er forundret over, at pædagogerne ikke genkendte ham:
”Det var underligt, at ingen ville kendes ved drengen i starten, og det virkede som om, at de forsøgte at undgå den uheldige situation frem for at tage ansvar.”
”Vi er lykkelige for, at Arthur ikke kom til skade, og vi fik at vide, at de ville stramme op, men det ser jo ikke ud til, at der er sket noget. Vi ønsker også at flytte ham, for vores tillid er væk nu,” fortæller David Rafa.
Forældrebevægelsen: Det nytter ikke at pege fingre af pædagogerne
Marie Blønd fra Forældrebevægelsen ’#Hvor er der en voksen?’ forklarer, at situationen kan være et eksempel på manglende ressourcer:
”Det kræver et menneske af en vis kaliber at være pædagog i dag. De skal både have overblikket og evnerne til at håndtære det helt nære hos børnene. Vi hører, at pædagoger ofte går hjem med dårlig samvittighed, fordi de ikke har gjort det godt nok, men inden for deres rammer er det bare vanskeligt at gøre det godt nok. Eksempelvis hvis man står på en legeplads, hvor man er én voksen til 20 børn, hvilket vi jo ser hver eftermiddag. Vi ser specielt, når de er på tur eller på legepladsen, at der foregår den her oversigtspædagogik, og det er ikke det, man uddanner sig til. Når man har ansvaret for så store børnegrupper, som de har i dag, er det svært samtidig at have sikkerhedsforanstaltningerne i baghovedet. Det nytter ikke at pege fingre af pædagogerne. Selvfølgelig vil der altid være nogle, der ikke gør deres arbejde ordentligt, men det må man kunne tage stilling til i den konkrete situation. Der skal nærmest intet til, før korthuset ramler, og vi mener derfor, at der skal flere øjne på børnene samt flere ressourcer til pædagogerne, og det må politikerne tage alvorligt – ikke kun på Christiansborg men også lokalt.”
Episoden med Julian er blevet forelagt for Københavns Kommune, der driver Børnehuset 8-tallet. I et skriftligt svar til TV 2 Lorry beklager de sagen:
"Hændelsen i går burde ikke kunne have fundet sted. Vi er utroligt kede af det, der er sket, og kan godt forstå, hvis den pågældende dreng og hans forældre er chokerede. Vi er i dialog med forældrene og har tilbudt dem hjælp. Vi er ved at kortlægge hændelsesforløbet, som vi derpå vil følge op på i forhold til mulige konsekvenser. Vi indhenter også oplysninger fra de involverede ansatte fra Café 8-tallet. Den pågældende børnegruppe var på tur, da hændelsen skete, og det er blevet indskærpet over for institutionen, hvilke retningslinjer, der gælder, når man er på tur," hedder det i mailen til TV 2 Lorry fra områdechef Svend Alleslev.
"Hans hoved forsvandt under vandet"
Den opmærksomme tjener som reddede Julian i denne uge, hedder Sophie Olsen. ”Jeg så, at der kom fire-fem børn hen og stod ved vandkanten. Jeg tænkte på, hvornår der mon kom en pædagog. Så var der et af børnene, der skubbede en af de andre i vandet. Jeg tænkte ’fuck’, kan han nu svømme - og videre: At selvfølgelig kan han ikke det. Og jeg så, at hans hoved forsvandt under vandet,” fortæller hun til TV 2 Lorry.
Hun smuttede hurtigt ned ad stigen til vandet med forklæde og alt tøjet på.
”Heldigvis kunne jeg lige akkurat bunde. Jeg fik fat i drengen og fik ham op over vandet. Han var ked af det, og da han sagde ’jeg er helt våd’, så blev jeg lettet over, at han ikke havde det værre. Jeg kom hen til stigen med ham og rakte ham op, og så var der en af cafegæsterne, der tog imod ham,” fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Ny daginstitution på vej til Skovkvarteret
Kennet Gøttrup fortæller til TV 2 Lorry, at han så episoden, mens han trænede i nærheden:
”Der var så en anden gæst, der løb hen til pædagogerne, som stadig ikke havde opdaget noget. En pædagog kom med tilbage, og tog et af børnene i hånden og sagde ’I ved godt, at I ikke må være her,’ og vendte sig så om med børnene. På det tidspunkt var det stadig ikke gået op for pædagogen, at et af børnene rent faktisk var faldet i vandet. Drengen, der var våd, blev så af en gæst rakt til pædagogen, der bare igen sagde til børnene ’I må ikke gå væk’, forklarer Kennet Gøtterup til TV 2 Lorry, og han er efterfølgende forbløffet over pædagogernes reaktion:
”Det er en fuldstændig vanvittig måde at håndtere det på. Barnet havde haft hovedet under vandet og var ulykkeligt. Så er det ikke lige der, man skal sige til ham, at han har gjort noget forkert.”
daginstitution, børnehuset 8tallet, børnehave, institioner
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 4786